Turistička zajednica grada PULA

Turistička zajednica grada PULA
Forum 3
Pula
Telefon: +385(0)52 219 197, 212 987 Fax: +385(0)52 211 855

PULA - Polai, mitski grad kolhiskih izgnanika, koji su nastavali Histri već prije tri tisuće godina.
U rimsko doba Pietas Iulia, kasnije Colonia Pola Pollentia Herculanea, pod zaštitom mitskog Herakla. Grad se razvijao iz starog naselja na centralnom gradskom brežuljku, širio se uz Pulski zaljev i bio centar života i zabave rimskih careva i carica, renesansnih pjesnika i slikara, venecijanskih senatora, francuskih generala.
Na povijest Pule utječu rimsko carstvo, istočno gotska i kasnije bizantska država. Pišu je Franci, Mlećani, Austrijanci, Mađari, Talijani, Slaveni.
Najviše sačuvanih rimskih spomenika nalazi se u Puli Augustov hram posvećen božici Romi i caru Augustu sagrađen je između 2. godine prije Krista i 14. godine. Nalazio se na rimskom Forumu, kako se i danas taj trg zove, a u njemu je manja izložba rimske antičke skulpture od kamena i bronce.
U antičke zidine grada Pule bila su uklopljena tzv. Herkulova vrata, vjerojatno prva koja su Rimljani sagradili došavši u Pulu, zatim Dvojna vrata koja se tako nazivaju jer imaju dva lučna otvora, a sagrađena su na prijelazu iz 2. u 3. stoljeće.
Slavoluk Sergijevaca čiji je crtež ostavio Michelangelo posjetivši Pulu u 16. stoljeću, podignut je oko 30. godine prije Krista u korintskom stilu.
Posebno zanimljiv spomenik je Malo rimsko kazalište koje se nalazilo unutar grada, za razliku od velikog koje danas više ne postoji, a bilo je smješteno izvan gradskih zidina.

Pulinih jedanaest spomenika kulture nulte kategorije:
1. Amfiteatar, I stoljeće n.e.
2. Katedrala, IV-XV sec.
3. Augustov hram, 2 godine p.n.e. do 14. godine n.e.
4. Gradska palača, 1296. godina
5. Kapela Marije Formoze, VI stoljeće
6. Slavoluk obitelji Sergi, 29.-27. godine p.n.e
7. Herkulova vrata, sredina I stoljeće
8. Dvojna vrata, II stoljeće n.e.
9. Mornaričko groblje
10.Dom hrvatskih branitelja
11.Rimski mozaik “Kažnjvanje Dirke”