Turistička zajednica grada MAKARSKA

Turistička zajednica grada MAKARSKA
Obala k.Tomislava 16
Makarska
Telefon: +385(0)21 612 002, 616 288 Fax: +385(0)21 612 002, 616 288

GRAD MAKARSKA (15.000 žitelja) jedno je od najatraktivnijih turističkih odredišta Hrvatske, srce Dalmacije sa stoljetnom turističkom tradicijom. Kulturno je, administrativno, gospodarsko i zabavno središte Makarskog Primorja.
Smješten je ispod planine Biokovo (s najvišim vrhom Sv. Jure,1.726m), u morskoj uvali između rta Osejave i poluotoka Sveti Petar.
Prvi spomen antičkog naselja Inaronia, kao stanice na obalnoj cesti Salona-Narona donosi Tabula Peutingeriana u prvoj polovici 4.stoljeća. U aktima salonitanskog sabora od 4.svibnja 533.godine navodi se Mucurum kao mjesto u kojem je utemeljena biskupija. U Ravenatovu itineraru iz 7. st. Naselje se spominje i kao aronia id est Mucru. Tjekom srednjeg vijeka županija Mokro je u satavu Neretvanske kneževine i postaje respektabilna pomorska sila. Mletački dužd Petar Kandijan, došavši pod Mucules 18.rujna 887.godine poražen je u velikoj pomorskoj bitci. U narednim stoljećima, u borbama za vlast, smjenjivali su se bribirski knezovi, bosansko-hercegovački vladari, ugarsko-hrvatski kraljevi i Venecija.
Pod današnjim imenom Makarska se prvi put spominje 1502.godine. U doba turske vladavine Makarska je bila središte nahije Primorje, utvrđena s tri kule. Makarska je pripojena Mletačkoj republici 1684.godine. Pod stogodišnjom vladavinom mletačkog lava nastajali su temelji budućeg grada. Narednih stotinjak godina, za vrijeme francuske i austrijske vladavine, grad doživljava svoj kulturni i gospodarski uspon.
Povijesna priča grada ispričana je kroz glasoviti Franjevački samostan,katedralnu crkvu Sv.Marka, crkve Sv.Filipa i Sv.Petra, svetište Vepric, Kačićev trg, muzeje i galerije, preko kamenih uličica, trgova, plaža, kroz šumarke i planinske visove.
Podjednako uživanje u suncu, čistom zraku, planini i moru uz raznolike sadržaje nude vam suvremeni hoteli, specijalizirani hotel "Biokovka", športski centar i Tenis centar.
Atraktivna izletišta, podbiokovska sela: Veliko Brdo, Puhariai, Makar i Kotišina, sačuvali su prirodna bogatstva, sakralno i ruralno graditeljstvo i tradicionalni način života. Planina Biokovo je park prirode prepun perivoja, jama, kotlina, livada, endemskog bilja i visoke divljači. Ono čime je priroda bogato obdarila ovaj kraj su duge, šljunkovite plaže i bistro more.
Makarska vam nudi i visoko kvalitetan hotelski smještaj, te ugodan boravak u obiteljskim kućama.
U gradskim restoranima, konobama i drugim ugostiteljskim objektima naći ćete bogat izbor tradicionalnih jela i pića.